İlahiyat Öğrencilerinin Din Ve Dindarlık Algısı


24,07 TL
SKU 9786051808376
Yazar Ruhattin Yazoğlu Emine Öztürk
Yayınevi Gece Kitaplığı

Arastirma sonucunda görülmüstür ki, Bakü Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ögrencileri için dinin maneviyat ve ahlak boyutu, diger bir deyisle davranissal boyutu daha önemlidir, bunu Bakü Ilahiyat ögrencilerine ait su sonuçlardan da anlamamiz mümkündür:

“Dindarlik ve maneviyatla ilgili olarak asagidaki cümlelerden hangisi sizin görünüsünüzü en iyi ifade eder?” sorusuna, “maneviyat dindarliktan daha genistir ve dindarligi içine alir” diyenlerin orani % 19, “dindarlik maneviyattan daha genistir ve maneviyati da içine alir” diyenlerin orani % 23, “dindarlik ve maneviyat ayni seydir, tamamen örtüsür” diyenlerin orani % 9, “dindarlik ve maneviyat farkli seylerdir ve örtüsmezler” diyenlerin orani % 14, “dindarlik ve maneviyat örtüsür ama ayni sey degildirler” diyenlerin orani % 33’tür. “Asagidakilerden hangisi sizin için en uygundur?” sorusuna, “hem dindarim hem de maneviyat sahibiyim” diyenlerin orani % 54, “dindarim ama maneviyat sahibi degilim” diyenlerin orani % 6, “maneviyat sahibiyim ama dindar degilim” diyenlerin orani % 37, “ne dindarim ne de maneviyat sahibiyim” diyenlerin orani % 2’dir.

Bakü Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ögrencilerinin çogunlugu kendini hem dindar hem de maneviyat sahibi olarak tanimlarken, % 37’lik bir kismi da sadece maneviyat sahibi olarak tanimlamaktadir. Bu da, onlarin maneviyat yani ahlak boyutuna daha çok önem verdiklerini göstermektedir.