El-Fevzü'l-Asğar - Tanrı, Nefs ve Nübüvvet


23,00 TL
SKU 9786056816543
Yazar İbn Miskeveyh
Çevirmen Emrah Alagaş, Mehmet Zahit Sezer
Yayınevi Endülüs Yayınları
Basım Yılı 2020
Sayfa Sayısı 157
Kapak Türü Karton Kapak
Baskı Sayısı 1. Baskı

Hicri 4. yüzyılda yaşayan İbn Miskeveyh bu kitabı bir emirin, bütün ilimleri içeren ve hikmetin tümünü ihtiva eden üç mesele hakkında kelam etmesine dair bir talebi üzerine kaleme almıştır. Yaratıcı, Nefs ve Nübüvvet meselelerinden oluşan bu üç mesele İbn Miskeveyh'e göre ilimlerin ve hikmetin tamamını ihtiva eder. Zira bu üç mesele ilimlerin ve hikmetlerin özü, özeti, semeresi ve neticesidir. Bunlar Peygamberlerin kendisiyle gönderildiği meselelerdir, filozoflar da aklî araştırmalarıyla bunlara ulaşmışlardır.

İbn Miskeveyh bu üç mesele çerçevesinde âlemin bir yaratıcısı olmasının gerekliliği, yaratıcının aklî ve felsefî delilleri, mutluluğun tarifi ve buna nasıl ulaşılacağı, aklın mana ve önemi, insanın akılla diğer varlıklardan nasıl üstün olduğu, nübüvvet, vahiy ve peygamberlerle kâhinler ve sahte peygamberler arasında farklar gibi birçok konuyu aklî ve felsefî delillere dayanarak incelemiştir.
Eser İbn Miskeveyh gibi büyük bir filozofun düşünce dünyasının özünü ortaya koyması bakımından oldukça kıymetli ve ilginçtir.