Aldanmanın Yergisi
132,00 TL
| SKU | 9786255695987 |
|---|---|
| Yazar | İmam Gazali |
| Yayınevi | Ketebe Yayınları |
| Basım Yılı | 2026 |
| Sayfa Sayısı | 120 |
| Kapak Türü | Karton Kapak |
| Baskı Sayısı | 1. Baskı |
Akıllı kişilerin uykusu da yemesi de ne gu¨zeldir! Onlar ahmakların uykusuzluğuna ve çalışmalarına nasıl aldansınlar! Takva ve yakîn ehli birisinin zerre kadar ameli aldananların yer dolusu amelinden daha faziletlidir.
Hz. Muhammed [sav]
Bu eser, İhyâu Ulûmi’d-Dîn’de yer alan “Kitâbu¨ Zemmi’l-Gurûr” bölu¨mu¨nu¨n tercu¨mesidir. Gazzâlî burada aldanmayı açık gu¨nahlardan önce gelen bir kalp hastalığı olarak ele alır. Hakiki kulluğun, kişinin niyeti ve kalbinin ihlâsı ile mu¨mku¨n olduğunu vurgular. Gazzâlî’ye göre kalbin çöku¨şu¨ çoğu zaman göru¨nu¨r gu¨nahlardan ziyade şeytanın, içe fısıldadığı doğrularla başlar. İyilik şekline bu¨ru¨nmu¨ş gizli bir gu¨nah olarak tanımlanabilecek aldanma (gurûr), ona göre kişinin kendini kandırarak yani doğru yolda olduğunu zannederek hakikatten uzaklaşmasına yol açar.
İlmiyle övu¨nen âlimlerin, ibadetlerine gu¨venen âbidlerin, manevî hâllerine yaslanan sûfîlerin ve servetiyle kendini emniyette gören zenginlerin nasıl aldanabildiğini çarpıcı örneklerle açıklar. Amelin çokluğunun kurtuluş için yeterli olmadığını hatırlatır. Niyetin ve kalbin ihlâsının belirleyici ölçu¨ olduğunu su¨rekli ön plana çıkarır. Recâ ile boş temenni arasındaki farkı belirterek Allah’ın rahmetine gu¨venmenin sınırlarını çizer. Aldanmanın Yergisi, gu¨nu¨mu¨z du¨nyasında kendini haklı gören, yeterli sayan ve sorgulamaktan uzaklaşan insan için gu¨çlu¨ bir uyarı niteliği taşır.