Kendi Heykelini Yontan Kadınlar


145,00 TL
SKU 9786253692476
Yayın Dili Türkçe
Yazar Burcu Şahin
Yayınevi Everest Yayınları
Sayfa Sayısı 168
Kapak Türü Ciltsiz

Nietzsche'nin "Bir kafa ne denli doğruya dayanabilir, ne denli doğruyu göze alabilir?" sorusuna cevap gibidir Leyla Erbil'in yazın dünyası. Leyla Erbil'de kendini betimlemenin, kendine bakmanın, eleştirmenin, itirafın hermeneutik rolüyle kendi kendinin yorumbilimcisi olmanın, daima yüzleşmenin ve parrhEsiastEs olarak yaşamanın yüceliğiyle kurulu bir hayatın yazısı okunur. Leyla Erbil, bireysel anlamda adalet sağlamanın yolunu, kendiliği üzerine düşünerek oluşturur ve yazısını bu yolda kurgular. Gerektiği anda konuşmanın erdemli yaşamakla, haysiyetle sarılı bir söylem biçimi olduğunun farkındadır.

Leyla Erbil, tıpkı kaleme aldığı kadın-yazarlar gibi kendiliğini inşa etmek için çabalamış, varlığı ile hayata karşı direnmiş bir yazar. Burcu Şahin de Kendi Heykelini Yontan Kadınlar'da Leyla Erbil'in romanlarını "kendilik bilinci" açısından inceliyor ve satırlar arasında hem yazarın hem de yarattığı kadın karakterlerin verdiği mücadelelerin izini sürüyor.
Leyla Erbil'le, Kalan romanını yazdığı dönem tesadüfen tanışan ve bu kısa görüşmenin etkisinden uzun süre çıkamayan, doktora tezi için buradan ilmekler yakalayan Burcu Şahin, aitsiz kimlikler etrafında bir tema örmeye başlar. Erbil'in karakterlerinin ve meydan okuma yöntemlerinin Foucault'dan yola çıkarak derin analizini yapar. Romanlardaki kendilik pratiklerini, öznellik, sorumluluk, erdem, hafıza ve kimlik gibi birçok farklı açıdan irdeler.
Bu kapsamlı inceleme, edebiyat araştırmacıları kadar Leyla Erbil okurları ve meraklıları için de bir başvuru kaynağı.