Ortadogu ve balkanlardaki
osmanli hâkimiyetine genis bakis…
tarih alaninda dünyanin tartismasiz en büyük isimlerinden biri olan halil Inalcik’in, osmanli devleti’nin ortadogu ve balkanlar üzerindeki hâkimiyetini devlet, toplum, ekonomi ve siyaset pencerelerinden inceleyen çalismalari bir arada.
Halil Inalcik bu eserinde, Osmanli devlet geleneginin tarihi köklerini Kutadgu Bilig’deki Türk ve Iran siyaset düsüncelerinde ariyor ve Osmanli veraset sistemini Türk hükümdarlik gelenegi içerisinde ele aliyor. Erken Osmanli dünyasinin ilginç dervislerinden Otman Baba’nin Fatih Sultan Mehmed ile iktidar iliskisini ve Kanuni Sultan Süleyman dönemi devlet telakkisi ile kanun yapim sürecini tartisiyor. Ortadogu’da Osmanli ve Ingiltere arasinda gerçeklesen pazar rekabetinin ayrintilarini gözler önüne seriyor.
Halil Inalcik eserin ilerleyen sayfalarinda Papa ile II. Bayezid arasindaki Cem Sultan’a dair anlasmanin izini sürüyor ve 16. yüzyil Akdeniz’inde Osmanli-Fransa isbirligini irdeliyor. Rus Çarligi, Kirim Hanligi ve Osmanli Imparatorlugu arasindaki iktidar temsillerinin ayrintilarini sunuyor.
“Osmanli Hâkimiyetinde Ortadogu ve Balkanlar”, genis okuma perspektifleri kazandiran ve ufuk açan bir kaynak…
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade