Gelecek Yapay Zekâ’da fakat bu gelecek nasil olacak?
Süper zekâ bizim kölemiz mi yoksa efendimiz mi olacak?
Faydali YZ arastirmalarinin gündeme oturmasini saglayan MIT Profesörü Max Tegmark, bizi YZ üzerine var olan son tartismalarin merkezine götürüyor. Varligimizin gelecekteki safhasini kesfedebilmek için efsaneleri gerçeklerden, ütopyalari distopyalardan ayiriyor. Yapay Zekâ suç, savas, adalet, is gücü, toplum ve bizim insan olma hissimizi nasil etkileyecek? YZ’nin yükselisi diger tüm teknolojilerden daha çok gelecegimizi sekillendirme potansiyeline sahip.
Otomasyon sayesinde refah seviyemizi artirirken insanlarin issiz ve amaçsiz kalmasini nasil önleyebiliriz? Çocuklarimiza nasil kariyer tavsiyeleri vermeliyiz? Çökmeden, hata yapmadan veya hacklenmeden bizim istediklerimizi yapabilmeleri için gelecekteki YZ sistemlerini nasil daha fazla güçlendirebiliriz? Ölümcül otonom silah sistemlerinde bir silahlanma yarisindan korkmali miyiz? Makineler zamanla her alanda bizi geçip islerimizi, hatta gezegendeki yerimizi elimizden alacak mi? YZ daha önce esi görülmemis bir sekilde yasamin gelismesine yardim mi edecek yoksa bize yönetebilecegimizden daha büyük bir güç mü verecek?
Nasil bir gelecek istiyorsunuz? Bu kitap, çagimizin belki de en önemli tartismasina katilmaniza imkân veriyor. Tüm bakis açilarina yer verirken, süper zekâ, anlam, bilinç ve evrendeki yasamin fiziksel sinirlari gibi en radikal konulara deginmekten kaçinmiyor.
Bu kitap, Dünya ve ötesinde yasamin, zekânin ve bilincin gelecegi maceramizda karsilasabilecegimiz güçlükler ve seçimler üzerine muhtesem bir rehber.
Elon Musk, SpaceX ve Tesla’nin CEO’su
Sadece bilim insanlari, sanayiciler ve generaller degil, hepimiz kendimize gelecekteki Yapay Zekâ’nin risklerinden kaçinmak ve faydalarindan yararlanabilmek için neler yapabiliriz diye sormaliyiz. Bu, çagimizin en önemli tartismasi ve Tegmark’in kitabi bu tartismaya katilabilmenize yardim edecek.
Prof. Stephen Hawking
Yapay Zekâ’nin ortaya çikarabilecegi esi benzeri görülmemis güç, önümüzdeki yillarin insanligin zirvesi veya çöküsü olabilecegi anlamina gelir. Tegmark, Yapay Zekâ’nin sonuçlari üzerine bugüne kadar okudugum en kapsamli ve eglenceli kitabi yazmis. Simdiye dek Tegmark’in neseli zekâsiyla tanismadiysaniz sizi çok güzel bir sürpriz bekliyor.
Prof. Erik Brynjolfsson, MIT Dijital Ekonomi Inisiyatifi Direktörü
Yapay Zekâ, zekâ ve insanligin gelecegi üzerine düsünüs seklimizi degistirecek, harekete geçirici bir kitap.
Bert Selman, Cornell Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü
Tegmark, bir tür olarak nasil bir gelecek yaratmak istedigimiz hakkinda çok daha genis bir tartisma yaratmak istiyor. Her ne kadar, Yapay Zekâ, kozmoloji, degerler ve hatta bilinçli deneyimin dogasi gibi isledigi konular zorlayici olsa da bunlari okunakli bir biçimde sunarak okurun kendi fikirlerini olusturmasina yardim ediyor.
Nick Bostrom, Insanligin Gelecegi Enstitüsü’nün Kurucusu
Tegmark’in yeni kitabi çagimizin en önemli konusuna dair derinlemesine ve düsündürücü bir rehber. Biyolojik düsüncelerimizi, kendi yarattigimiz çok daha büyük bir zekâyla birlestirirken gelecekte nasil daha iyi bir medeniyet yaratabilecegimizi arastiriyor.
Ray Kurzweil
Bu kitap beni oldugum yere çiviledi. Yapay Zekâ’nin dönüstürücü sonuçlariyla kisa süre sonra yüzlesebiliriz ancak bunlar bizim için cennet mi yoksa cehennem mi olacak? Buna karar verebilecek bir jüri henüz yok ama bu aydinlatici ve okunakli kitap bir fikir edinmemizi sagliyor.
Prof. Martin Rees, Kraliyet Astronomu
Ünlü bir fizikçi ve Yasamin Gelecegi Enstitüsü baskani olmak, Max Tegmark’a çagimizin en önemli konusu hakkinda okuyucusunu hafife almadan bilgilendirme olanagini sagliyor.
Jaan Tallinn, Skype’in Es Kurucusu
Orijinal, okunakli ve düsündürücü Tegmark YZ’nin birçok farkli yüzüne anlam kazandiriyor. The Second Machine Age’in ekonomik perspektifine ve YZ’de son yillarda var olan gelismelerin yakin dönemdeki sonuçlarina isik tutarken gün
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade